Facebook за предстоящите политически избори в USA

Като част от усилията на Facebook да предотврати намеса по време на изборите в Щатите, те са в постоянен контакт с външни експерти и други компании по целия свят. Тези партньорства и технит собствени разследвания им помогнали да открият и премахнат „лошите играчи“ от Facebook през последната година – 82 страници, групи и профили, свързани с Иран.
В неделя вечерта американското органи сигнализирали на Facebook за необичайна онлайн активност. Според тях тази активност може да бъде свързана с чуждестранни субекти.
От по-ранни проучвания на Facebook досега са идентифицирали около 30 акаунта във Facebook и 85 в Instagram, които могат да бъдат ангажирани с подобни действия. От Facebook казват, че тези профили незабавно са блокирани и в момента ги проучват по-подробно. Почти всички страници във Facebook, свързани с тези акаунти, изглежда са на френски или руски език, докато акаунтите в Instagram изглежда са били предимно на английски – някои са фокусирани върху знаменитости и политически фигури.
От Faceook съобщиха, че ще продължат да работят в партньорство с американските органи, ще анализират информацията преди да обявят нещо публично. От ръководството заявяха също, че ще проучат включително дали тези акаунти са свързани с базирана в Русия агенция за интернет проучвания или други чуждестранни субекти – и ще актуализират публикацията съвсем скоро.

Безспорен е фактът, че през последната календарна година изтече изключително ценна информация от Facebook. Хакери направиха сериозни пробиви в социалната мрежа и не е трудно да отгатнем, че най-често информацията се използва за политически цели.
През 2019 г. ни очакват много отговорни европейски и общински избори в България. Затова, ако през следващата година Ви се наложи да въвеждате отново потребителското си име и парола, за да влезете в профила си при положение, че използвате един и същ браузър или мобилно приложение, навярно сте станал/а жертва на нова хакерска атака.
Поради тази причина, личното ми мнение е да внимавайте какви лични данни въвеждате във фейсбук профила си и каква информация споделяте.