Тик Ток – пълно ръководство

Какво е Тик Ток?

TikTok е мобилно приложение, достъпно както в Android, така и в iOS. След като го  изтеглите и инсталирате, можете веднага да разглеждате видеоклипове на други хора. С над 800 милиона активни потребители месечно и средно ежедневно време на гледане от 52 минути, TikTok е официално  най-бързо развиващата се нова социална мрежа! TikTok е социална мрежа за споделяне на видео, която e масово използвана от т.нар. поколение Z  за танци, музика и предизвикателства.

Как да използваме Тик Ток?

За да използвате други функции на TikTok, трябва да се регистрирате.

За регистрация в акаунт в TikTok могат да се използват:

  • телефонен номер
  • имейл
  • акаунт във Facebook, Instagram или Twitter.

 

След успешно регистриране, TikTok ще Ви генерира автоматично потребителско име. Можете да промените потребителското име по подразбиране. Може да редактирате профила си веднага. Тук можете да добавите био, информация за Вас, картина и профилна снимка и видео.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Как да използвам Tiktok?

Приложението е разделено на две части.

По подразбиране е For You – автоматично , на  базата на определен алгоритъм генериран поток от видеоклипове, на базата на проучване от Вашия Instagram профил. В ляво ще намерите частта Following , която Ви показва съдържание на хора, които сте избрали да следвате.

Следвайте създателите, които са Ви интересни като натиснете @ името на създателя, който публикува интересно за Вас съдържание.

Ще забележите отдясно на всеки видеоклип няколко икони. Първата ще Ви отведе до профила на потребителя, който го е публикувал съответното видео. След това има сърце, което е аналогично на  сърцата или харесванията в Instagram. Следват коментари, след това стрелка, насочена надясно, за споделяне на отделни TikToks с други платформи.

Щракнете върху стрелката, ако искате да копирате връзката от TikTok, например, за да я споделите в iMessage.

Последната икона е въртяща се музика или по-скоро откъс от песен.

Това представлява откъса от песента, който потребителят възпроизвежда в своя TikTok. Кликнете върху него, за да видите името и изпълнителя на песента, както и емисия от други TikToks, които също го представят.

След като вече имате собствен Тик Ток акаунт и знаете основните навигационни елементи в него, е време да създадете първото си видео. 🙂

Как да създам TikTok видео?

Първо докоснете знака плюс в долната част на екрана. Веднага ще се отвори камерата на телефона Ви. Виждате  червен бутон за запис. Преди да започнете да записвате, можете да добавите песен, така че синхронизирането на устните, танца  или действието във видеото да е в такт с музиката. Ако искате да заснемете нещо в момента, можете да пропуснете напред и да започнете да записвате без музикален фон, след което да добавите музиката по-късно.

TikTok има страхотни ефекти, които могат да се използват във видеоклипове Ви, като промяна на цвета на косата или очите ви. Докоснете Ефекти отляво, за да ги разглеждате. Разделът World включва опции, предназначени за околната среда. Има дори специални ефекти, предназначени да се използват върху кучета и котки и т.н.

От дясната страна на екрана за запис има бутон Beauty, който изтрива сенките ( тъмните кръгове) под очите ви ( ако имате такива). Под него е менюто на филтрите. За разлика от Instagram, чиито филтри вече имат емблематични имена като Mayfair и Valencia, TikTok’s са просто номерирани. Последната и най-важна характеристика тук е таймерът, който позволява на потребителите да заснемат видеоклипове, без непрекъснато да задържат бутона за запис.

Потребители в Тик Ток могат да записват видео над 15 секунди, но не повече от  60 секунди.


Музика, # и предизвикателства

Музиката е в основата на TikTok.

Трик: избирането на популярна песен може да бъде основната причина видеоклипът да стане viral.

Ето как да изберете такaва песен.

Първо докоснете “Добавяне на звук” от дясната страна на екрана за запис. Ще се появи меню за стрийминг на Spotify с изпълнители и записи. Тук можете да разглеждате най-популярните песни на платформата, както и да разглеждате песни от Apple Music.

Важно е да се отбележи, че в  TikTok няма песни; платформата е организирана от кратки клипове, които не могат да бъдат редактирани.

Ако в платформата няма откъс от любимата Ви песен, много потребители на TikTok просто пускат песен от друго устройство – например компютър или стерео, докато записват. След това TikTok ще регистрира записа като „Оригинален звук“, който след това други потребители могат да добавят към собствените си видеоклипове.

Внимание: Използването на този трик може да доведе до нарушения на авторските права.

 В Тик Ток са известни предизвикателства. Едно от най-успешните предизвикателства е  #faketravel, в което потребителите се правят, че са на луксозна ваканция. 🙂

За да прегледате всички актуални предизвикателства в TikTok, докоснете лупата в долната част на началния екран. В горната част на същото меню има лента за търсене, която може да се използва за търсене на конкретни създатели, музика или хаштагове.

Веднъж, след като започнете да споделяте видеа, можете да проверите колко хора са ги гледали, като разгледате статистиката, която Ви предлага Тик Ток.

Използвайте #, за да достигнете до повече потребители в TikTok.

Статистика в Тик Ток?

Докоснете иконата за известия в долната част на началния екран, за да видите кой е коментирал или харесал вашите видеоклипове. Тук също можете да видите кой е гледал профила Ви или Ви е последвал.

 

Важно!

TikTok, също както фейсбук и инстаграм, уведомява потребителите, когато популярните създатели са „LIVE streaming“ (функцията не е достъпна за всеки потребител).

Ако статията Ви е била полезна, моля споделете я с приятели!